אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בקרב נשים בעולם המערבי הוא סרטן השד.
רק באמריקה אובחנה המחלה בשנת 2005 ביותר מ-210 אלף חולות חדשות. מקור המחלה הוא אמנם בשד, אך לעיתים נשלחות גרורות לאיברים אחרים.
מדובר במחלה שמקורה בשד, אבל יכולה, אם אינה נחשפת בזמן, לשלוח גרורות לעוד איברים בגוף, ומצב זה כדאי למנוע בזמן. בשלבים הראשונים של סרטן השד יהיו גושים לא כואבים בשד, אך בהמשך התאים הסרטניים עלולים לחדור לקשרי הלימפה ודרכם להגיע דרך מחזור הדם לאברים שונים כמו הריאות, הכבד, ועוד.
סרטן השד מתרחש בעיקר אצל נשים מעל גילאי ה-50, כשסוג סרטן השד הנפוץ ביותר הוא קרצינומה - סרטן המופיע ברקמה המצפה את צינורות ובלוטות החלב שבשד. בשלביו הראשונים של סרטן השד, תאי אפיתל ממלאים את חלל צינוריות החלב. בלב הבא, חודרים התאים את דופן צינור החלב ונכנסים לרקמה התומכת. גוש התאים שנוצר עלול לחדור את דופן בית החזה ולעיתים את העור. הגידול הראשוני יכול לשלוח גרורות לאברים שונים.
סרטן השד: הגורמים
גנטיקה, עודף של סוכרים בגוף, רמת שומנים גבוהה, טריגליצרידים וכולסטרול ,השמנת יתר, הורמוני מין בדם, חוסר איזון הורמונאלי, סטרס, חוסר פעילות גופנית, תזונה קלוקלת, מזהמים, קרינה ועוד
הטיפול
השד, למרבה הפלא, אינו איבר חיוני לשרידות האישה, ולכן אחד הטיפולים הנפוצים ב סרטן השד הוא כריתת השד הנגוע. מי שגילתה מוקדם את המחלה תיכנס לטיפול אנדוקריני הורמונאלי (עדיף על כריתה). ניתן להרגיע נשים רבות החוששות מן הפגם האסתטי ולומר להן כי היום ניתן לעשות ניתוחים פלסטיים לשחזור שד בצורה כמעט מושלמת (אין מושלם כמו הטבע). אם הגידול מתגלה בזמן, כריתת השד יכולה לפתור את הבעיה ולמנוע התפשטות גרורות לאברים אחרים, שזו הסכנה האמיתית ב סרטן השד.
אם יש התפשטות, נוהגים לעשות טיפול כימותרפי משלים. למעשה, הגישה העדינה והחדישה יותר היא לעשות כימותרפיה לפני ניתוח, בכך להקטין את הגידול ואחר כך לבצע כריתה של אזור קטן יותר.
איך מגלים - בדיקת שדיים וממוגרפיה
למרות שיש טיפול לסרטן השד, הטיפול הטוב ביותר הוא מניעת המחלה ואם היא כבר קיימת, יש לגלותה בזמן. נשים בכל גיל ומכל מוצא או גזע, צריכות לעשות בדיקת שדיים עצמית אל מול המראה פעם בחודש, ומדי כמה זמן לעבור בדיקה שגרתית אצל רופא נשים. אם בבדיקה מתגלים סימנים יוצאי דופן כמו גוש בגדלים שונים, נפיחות, הפרשה מהפטמה, פריחות שונות או כל סימן אחר, יש לסור בדחיפות אל רופא הנשים שלך.
נשים בקבוצת הסיכון, כלומר מעל גיל 40 או שהיה סרטן במשפחה, צריכות לעשות זאת בתכיפות גדולה יותר ולעשות ממוגרפיה.
רפואה שלמה